perjantai 15. helmikuuta 2019

Istumajärjestys vol. 1

Okei, me ollaan ehkä aavistuksen ajoissa tämän kanssa. Mutta meillä on alustava istumajärjestys 5,5 kuukautta ennen häitä.

Mulla on aika ehdoton mielipide, että häissä pitää olla istumajärjestys. Monesti vapaata plaseerausta perustellaan rennoilla häillä, mutta mulle itselleni omaehtoisessa paikan etsimisessä ei ole mitään rentouttavaa. Keskelle tai eteen ei ainakaan kehtaa mennä, kun ne pitää varata joillekin tärkeämmille. Reunapöytä olisi hyvä, mutta siihen ei enää mahdu koko porukka. Ja viimeisinä saapuvia rangaistaan sitten hajapaikoilla.

Plaseerauksen laatiminen voi olla mörkö, mutta mua tällaiset palapelit kiehtoo. Ja Henkkahan on opettajana istumajärjestysten (vastentahtoinen) ammattilainen. Meillä hommassa on myös aika monta helpottajaa lähtien nyt vaikka siitä, ettei verisiä sukulaiskaunoja tarvitse huomioida, kun ei kutsuta sukulaisia. Pyöreät pöydät antavat myös mukavasti joustoa, kun yhden ääreen voi istuttaa 6-8 henkeä seurueesta riippuen. Lisäksi tässä muodostelmassa ei tarvitse pohtia asettaako pariskunnat vastapäätä (etiketti) vai vieretysten (parempi) ja mitä tehdä avecittomien kanssa. Porukkaakin on vain se viitisenkymmentä päätä.

Me ei haluttu lähteä erityisemmin revittelemään istumajärjestyksen kanssa, vaan ryhmiteltiin ihmiset tuttuihin kaveriporukoihin. Niiden yksittäisten ihmisten tai pariskuntien kohdalla, jotka eivät juuri tunne juhlissa muita, harjoitettiin pientä ihmistuntemusanalyysiä ja pyrittiin löytämään samanhenkistä seuraa. Vähän jännempää vaihtoehtoa harkitseville suosittelen Something blue -blogin Anniinan huisin hyvää tekstin siitä, kuinka perinteisten pakkojen sekoittaminen voi olla myös menestys. Eritoten pidin villistä ajatuksesta erottaa perheet, sillä ainakin (kohtuu aikuisilla) lapsilla voi olla viihtyisämmät juhlat poissa vanhempien välittömästä valvonnasta.

Me itse istutaan yhdessä 10 hengen pöydässä bestmanien, kaasojen ja näiden perheiden kanssa. Me kummatkin karsastetaan ajatusta yksinäisestä, kaikkien vieraiden töllisteltäväksi eristetystä morsiusparin pöydästä ja halutaan sen sijaan istua siellä missä muutkin juhlijat. Vanhemmat ja mun isovanhemmat puolestaan istuu omassa kuuden hengen seurueessaan ja sisarukset on sekoitettu muun nuorison joukkoon.

Irvileuat voisi huudella, että tehtiin turhaa työtä, kun eihän tässä edes tiedetä vielä ketkä kaikki pääsee paikalle. Myönnettäköön, että tämä olisi ehkä voinut vielä odottaakin, mutta se tuli vain niin helposti! Oma piirileikkinsä on sitten tiedossa joka tapauksessa juhlapaikalle, kun sovitellaan ihmiset pöytiinsä niin, että vauvakopille ja kameroille löytyy tilaa.

6 kommenttia:

 1. Kiva kuulla että istumajärjestyksen teko kävi helposti! Tuntuu että monella se on aikamoinen murheenkryyni. Mä ajattelen istumapaikoista kyllä täysin samoin kuin te! Mekään ei välttämättä haluttaisi yksin töllistelypöytään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä monta helpottavaa tekijää enkä yhtään ihmettele, että plaseeraus voi myös venyttää hermoja. Joo, töllistelypöytä oli meille ehdoton nounou. :D Tuntuu, että silloin eristäytyy muusta juhlasta ja me halutaan nimen omaan juhlia yhdessä vieraiden kanssa.

   Poista
 2. Meille istumajärjestyksen teko on myös suht helppoa täysin samoista syistä kuin teillä. Ja mä taisin tehdä ekan versiön pöytäkartoista joskus vuosi sitten. ;) Ja täytyy kommentoida, että mä tykkään istumajärjestysten tekemisestä myös töissä. Se on sellainen ihmistuntemustesti itselle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, Henkka taas tuossa tuuletti, kun parin vuoden jälkeen voi alkaa vähän kierrättää vanhoja istumajärjestyksiä muutamilla taktisillla muutoksilla. :D

   Poista
 3. Mä olen myös istumajärjestyksen kannalla! Mäkin rupesin pyörittelemään istumajärjestystä heti kun oltiin lyöty vieraslista lukkoon:D Lopullista järjestystä ei tietty voi tehdä ennen kuin tietää, ketkä oikeasti on tulossa ja ketkä ei, mutta sellaista pientä jaottelua on mun mielestä hyvä tehdä jo hyvissä ajoin. Meilläkin istumajärjestys syntyi noin pääpiirteittäin aika helposti, mutta pieniä ongelmakohtia lopullisen järjestyksen tekemisessä tulee kyllä olemaan, sillä esim. mun kaverit ei tule mahtumaan yhteen ja samaan pöytään, mutta eivät myöskään täytä kahta pöytää. Mutta mitään sen suurempaa stressiä en kyllä aio yhdestä istumajärjestyksestä ottaa, joten meidän istumajärjestys tulee olemaan sellainen rennon harkittu, jossa ei mietitä mitään etikettejä sun muita:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin yksi ongelma oli teekkarikaveriporukka, joka ei mahdu kokonaan yhteen pöytään. Siispä tein jaottelun sen perustella, ketkä voi laittaa istumaan myös normaalien ihmisten kanssa. x)

   Poista